close

Artist in Residence EKWC

PFANI (Product for a new identity)

TEKST Esma Mouhktar publicatie ‘products for a new identity’, 2005. PFANI

bewegingen die er toe doen / movements that matter Je tilt je ene over het andere been en schommelt met het eerste gedachteloos (of juist gedachtevol) een beetje heen en weer totdat iets voor je neus je aandacht trekt en even later komt dat been weer in beweging.

Je begeeft je in wat je een groepje mensen zou kunnen noemen, er wordt iets van je gevraagd, maar wat? Vermoedens heb je wel, maar je bent er in het geheel niet zeker van wat zij (ze staan in een halfslachtige opstelling, maar toch) nou met je op hebben of van je aan, of jij van hen en als vanzelf zet je de duim en wijsvinger van een hand onder je kin.

Je weet niet wat te doen of te zeggen tegen iemand die het ook niet weet en je begint wat met je heupen te wiegen.

Je bent alleen, er is een behoefte, of een urgentie zelfs, om dit of dat te doen, maar wat dan precies? Zonder duidelijk doel gaan of willen lichaamsdelen soms alle kanten op. Ze zoeken misschien een weg terug naar een verdwenen, uitgesloten, uitgesleten of nog geheime choreografie van functies, neigingen en behoeften. Er zijn ontelbare manieren om te bewegen, maar wat zet je in beweging? Welke beweging, en komt die van binnenuit of bootsen we iets of iemand na? Hoe dan? In hoeverre heb je aan jezelf genoeg?

 We hebben hulpstukken om beter te zien, horen, lopen, praten. Er bestaan apparaten om op lange afstand iemand te spreken, om spieren te trainen, om boodschappen door te geven, om jezelf of iemand anders seksueel te bevredigen, om rekensommen op te lossen, om te fotograferen, om mensen op afstand te houden, kortom om dingen te kunnen die je alleen niet kunt, of die het je makkelijker maken als je alleen bent.

De meeste produkten dienen om relaties met anderen, of met iets anders, te bevorderen; er zijn er nog niet zo heel veel die alleen het eigen lichaam tegemoet komen.

Daar begint het.

‘Fitness’: how to fit... how to fit into your bodily world

‘Kniel en buig het hoofd voorover, steun met uw voorhoofd en beide onderarmen op de grond. Laat een ander, indien aanwezig, het produkt op uw rug bevestigen. Zorg dat het nergens knelt, u moet zich vrij kunnen bewegen. (U kunt het ook eerst zelf, in staande positie op uw lichaam aanbrengen, dit vergt wat oefening, maar na enige ervaring zult u zien hoe makkelijk dit gaat.)

Beweeg beide armen vanaf de ellebogen synchroon zijwaarts en beweeg ze weer terug naar de uitgangspositie. Herhaal dit. Na enige tijd zult u merken hoe goed dit gaat. Ga door. Voer het tempo op.

Anderen zullen zich afvragen waarom u dit doet. Laat ze maar. Op een dag zult u hen in een zelfde positie aantreffen.

 Products For A New Identity

PFANI staan voor nieuwe manieren van zijn en bewegen in de huiselijke sfeer. Zij  voorzien in behoeften die tot op dit moment niet waren benoemd, maar die wezenlijk zijn voor uw lichaam en geest. PFANI stellen u in staat te doen wat zonder dit produkt onmogelijk was. Eenmaal vertrouwd met de PFANI zult u merken hoe onmisbaar ze zijn.

Ze bevorderen het contact met uw binnenwereld, en stemmen zo uw doen en laten beter af op de buitenwereld.

De PFANI worden gekenmerkt door harde materialen en zachte vormen, omdat zij willen benadrukken dat onze identiteit deze beide aspecten in zich draagt: openheid tonend, maar ook bescherming zoekend. De produkten zijn sterk en degelijk, flexibel in het gebruik, en stralen door hun vorm en glanzend witte huid ook een onmiskenbare sensualiteit uit. Vrijheid, autonomie, verleiding en controle… dat is wat PFANI uitdrukken.

 Een man draagt om zijn hals een witte bef. Ontelbare fijne spelden steken uit het wit omhoog, als een echo van de stoppels op zijn kin en kaken. Het is moeilijk te zeggen of dit ‘sieraad’ je naar hem toe wil lokken, of dat het object hem van je af wil houden. Hoe dan ook, wie deze man wil zoenen zal op de tenen moeten staan en de lippendruk omzichtig over het speldenkussen heen moeten laten neerdalen.

 Francine Claassen stelt haar produkten samen uit uiteenlopende elementen: naast aspecten van de reclame, de waan van de life style - denk aan de ipod die als een onmisbaar verlengstuk aan ons wil hangen - ook klinische elementen die naar ziekenhuizen of laboratoria lijken te verwijzen, vernuftig en speels gemonteerd aan soms nauwelijks herkenbare onderdelen van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Samengestold in keramische objecten roepen ze een eigen universum op en werpen ze een nieuw licht op onze lichamelijke behoeften en gebreken.

De produkten bevinden zich in een grensgebied, een ruimte tussen binnen en buiten. Ze lijken een eigen wil te hebben, maar misschien richten zij zich alleen maar op onze nog onbestemde wil. Ze volgen duidelijk de lijnen van het lichaam, dicht op de huid gevormd naar heup, knie, arm of rug. Soms is een harde ruggengraat herkenbaar, dan weer een vorm die toch echt ergens ónder de huid moet liggen.

Het raadselachtige, soms schaamtevolle dat binnenin ons ligt en gebeurt, al het onderhuidse dat (ons) beweegt en dat nog naar een uitwendige beweging zoekt, wordt als het ware binnenstebuiten gekeerd, zonder dat het zich helemaal blootgeeft. Het krijgt weliswaar een objectieve, tastbare gestalte, maar het inwendige, het heimelijke blijft bewaard.

De prothesen lijken onhandig, maar zijn bruikbaar en fascinerend, wanstaltig en mooi, absurd en ontwapenend tegelijk. Het gebruik werkt aanvankelijk op de lachspieren, maar al gauw op andere spieren, binnenplekken en lichaamsbanen waarvan je niet wist dat je ze had.

Esma Moukhtar